Jak przygotować ogród do jesieni?

0 64

Lato już niemal za nami, ale do zimy zostało trochę czasu. Jeśli lubimy spędzać czas na świeżym powietrzu, we własnym ogrodzie, to warto przygotować go na chłodniejsze dni z bardziej kapryśną pogodą. Na szczęście nie jest to zbyt trudne.

Jeśli lubimy grillować, to grill wymaga przeniesienia w inne miejsce, niż zajmował w lecie. Silny jesienny wiatr może bowiem skutecznie zepsuć popołudniowe spotkanie przy kiełbaskach. Przede wszystkim musimy zapewnić mu osłonę przed wiatrem, Musi to być przy tym schronienie, które nie jest łatwo palne i nie wchłania dymu. Poza tym, jeśli zależy nam na dobrych stosunkach z sąsiadami, nie stawiajmy grilla blisko przyległej działki, żeby sąsiad nie musiał wdychać zapachów z naszego przyjęcia. Świetną sprawą jest także zbudowanie ogrodowej wędzarni, ale czyniąc to, poznaj przepisy budowlane, jeśli nie chcesz otrzymać kary i przymusu wyburzenia jej. Pamiętaj, żeby usunąć z ogrodu wszelkie lekkie konstrukcje, które mógłby zwiać silny jesienny wiatr, np. delikatne altany. Teraz trzeba je przeznaczyć do rozbiórki, aby móc zbudować je z powrotem na wiosnę.

Jakie potrawy będą najlepsze na jesiennego grilla? Jesień to czas pysznych warzyw i owoców, więc nie musimy rezygnować z sałatek i grillowanych jarzyn. Ale i tak królować będzie mięso. Proponuję przyrządzić peklowanego kurczaka. Ciemne mięso zachowa różowy kolor nawet po ugotowaniu i będzie w smaku nieco przypominać peklowaną szynkę. Możesz wykorzystać kurczaka dowolnej wielkości lub ptaki różnych rozmiarów. Wszystkie ptaki, niezależnie od wielkości, mogą być peklowane w tym samym pojemniku. Rozmiar nie ma znaczenia, ponieważ ilość mieszanki peklującej jest dobierana indywidualnie do wagi każdego ptaka. Wykorzystaj świeże, dobrze schłodzone mięso młodych kurcząt. Zamiast całego kurczaka możesz wykorzystać udka lub piersi z kurczaka. Nasmaruj kurczaka mieszanką przypraw i soli i odstaw na kilka dni do lodówki, a następnie upiecz lub uwędź.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany *